Koulutuskiertue videomuodossa

Koulutuskiertueemme keskeytyi kevään 2020 osalta vallitsevan pandemian vuoksi. Kiertuetta suunnitellaan jatkettavan myöhemmin, mutta päätimme tarjota kaikille kiinnostuneille videokokonaisuuden, jolla näet tiivistetyssä muodossa koulutuskiertueen tilaisuuksissa käsitellyt asiat. Videoiden yhteispituus n. 1h38min. Tapaamisiin syksyn tilaisuuksissa!

Läheisten tekemä taloudellinen kaltoinkohtelu & nettirikokset ja huijaukset

Mummonmarkan vartijat -hankkeen videolta opit, mistä tunnistaa taloudellisen kaltoinkohtelun, ja miten auttaa itseään tai toista henkilöä, jos joutuu sen uhriksi. Lisäksi lisäämme turvataitoja kertomalla, miten erilaiset huijaukset tunnistaa, ja mitä tehdä, jos tulee huijatuksi. Videon pituus: 28min. Tuottaja: Mummonmarkan vartijat -hanke, Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry

Digihuijaukset

Kuluttajaliiton Huijarit kuriin -hankkeen ja Mummonmarkan vartijat -hankkeen yhteistyössä tekemällä videolla opit tunnistamaan huijausten, ja erityisesti digihuijausten tunnusmerkkejä. Pituus: 16min.

Ikäihmiset petos- ja huijausrikollisuuden kohteena

Videolla kerrotaan poliisin havaintoja petosrikosten uhriksi joutumisesta, ja niiltä suojautumisesta. Puhuja: Jyrki Aho, poliisitarkastaja, Poliisihallitus. Videon kesto 42min. Videon tuottaja: Eläkeliitto. Videolla on häiriöitä äänessä, pahoittelemme. Pidempi versio luennosta ilman häiriötä Jyväskylän yliopiston sivuilla.

Keinot turvata pankkiasiointi ja säästöt

Videon alussa kerrotaan esimerkkejä yleisimmistä tilanteista, joissa on tarpeen olla varuillaan maksukortin tietojen suojelemiseksi. Kohdasta 2:42 alkaen vinkkejä, kuinka jokainen voi suojata varallisuuttaan pankkinsa antamin turvakeinoin. Videon kesto: 5min. Videon tuottaja: Poliisi

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, joka jokaisen tulisi tehdä. Sillä varmistat tahtosi toteutumisen omaisuutesi suhteen, jos terveydentilasi muuttuu siten, että et itse sitä kykene ilmaisemaan. Videolta kuulet miten se tehdään. Videon pituus 7min. Videon tuottaja: Yleisradio.
Videolla mainittu opas: Opas oikeudelliseen ennakointiin

Tärkeät numerot, kun vahinko sattuu

Hätänumero
112

Maksukorttien ja verkkopankkitunnusten sulkunumero
020 333 (mpm/pvm)

Kuluttajaneuvonta
029 505 3050 (arkisin 9-15, mpm/pvm)

Tukea ja neuvontaa tarjoavat tahot

Nollalinja
Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan, heidän läheisiään, sekä ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.
Nollalinja 0800 05 005 (24/7, maksuton)

Rikosuhripäivystys
Rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Puhelinpäivystäjät kuuntelevat, keskustelevat ja ohjaavat tarvittaessa edelleen. Vastaajaan voi myös jättää omat yhteystiedot, jolloin työntekijä ottaa soittajaan yhteyttä viiden arkipäivän sisällä.
Rikosuhripäivystys 116 006 (ma–ti klo 13–21, ke–pe klo 17–21 sekä ruotsiksi ke klo 13–17, maksuton)

Kuluttajaliitto - Huijarit kuriin -hanke
Kuluttajaliitto tarjoaa maksutonta neuvontaa verkko- ja mobiilihuijauksien uhriksi joutuneille sekä huijausten ennaltaehkäisyyn liittyen. Neuvontaan voivat ottaa yhteyttä sekä digihuijausten uhreiksi joutuneet että heidän läheisensä.
Neuvontapalvelu digihuijatuille 09 – 454 22 140 (ti klo 12–14 ja to klo 16–18, mpm/pvm)

Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Kuluttajaneuvonta on valtakunnallinen palvelu, josta saa tietoa kuluttajan oikeuksista ja sovitteluapua kuluttajan ja yrityksen väliseen riitaan.
Kuluttajaneuvonta 029 505 3050 (ma, ti, ke, pe klo 9–12, to 12–15, mpm/pvm)

Ota yhteyttä

Logo

Ota rohkeasti yhteyttä!

Hankesuunnittelija Pirjo Laveri

Puh. 050 431 7613

Hankesuunnittelija Erja Ronkainen

Puh. 050 411 8039

Suvannon asiakastyö

Puh. 050 577 0218 tai 050 577 0214

etunimi.sukunimi@suvantory.fi

© 2021 Suvanto ry. Nordenskiöldinkatu 18 A, 00250 Helsinki