Läheisten tekemässä taloudellisessa kaltoinkohtelussa tekijä on yleensä oma aikuinen lapsi tai lapsenlapsi. Kaltoinkohtelua tapahtuu kaikissa sosiaaliluokissa ja sen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Tekijän päihde-, mielenterveys- tai elämänhallinnan ongelmat voivat olla syynä, mutta taustalla voi olla myös ajattelemattomuutta, tai perhehistoriasta ja –suhteista kumpuavia seikkoja. Kaltoinkohtelun ilmenemismuotoja voivat olla esimerkiksi omien ostosten maksattaminen kauppakäynnin yhteydessä, itseen tai uhriin kohdistuvalla väkivallalla uhkaaminen rahan antamiseen kiristämiseksi sekä painostaminen asiakirjojen tekemiseen, omaisuuden siirtoon tai epäedullisiin kauppoihin lähipiirin kesken. Joskus taloudellista kaltoinkohtelua tapahtuu myös parisuhteissa tai esimerkiksi kulttuuristen tai uskonnollisten yhteisöjen tekemänä.
Fyysisellä tai henkisellä väkivallalla uhkaaminen tai sen tekeminen rahaan, omaisuuteen tai asiakirjoihin liittyen. Väkivaltaa on mm.:
Kaltoinkohtelu jää valitettavasti usein ulkopuolisilta huomaamatta. Jos suinkin mahdollista, tilanteeseen kannattaa hakea apua. Vaikka et olisi vielä valmis tekemään muutoksia tilanteeseen, ota silti yhteyttä auttavaan tahoon henkisen kuormasi jakamiseksi.
Puh. 050 431 7613
Hankesuunnittelija Erja RonkainenPuh. 050 411 8039
Suvannon asiakastyöetunimi.sukunimi@suvantory.fi© 2019 Suvanto ry. Pohj. Hesperiankatu 15 B 21 a, 00260 Helsinki